top of page

MASECTOMIEËN

April 2021 - Arctec, Meshmixer, Cura - In samenwerking met Gravida

 OVER DIT PROJECT

Voor het maken van deze beelden ben ik in gesprek gegaan met vrouwen over heel Nederland. 

De overweldigende positieve reacties en aanmeldingen lieten mij zien hoe verbonden deze vrouwen met elkaar zijn. Maar ook dat ze trots zijn op hun lichaam en ontzettend moedig. 

Ik heb uiteindelijk van 3 vrouwen een scan gemaakt. De beelden zijn geprint in 3D en zijn van brons. 

 

De beelden hebben een witte glans coating. Hierdoor heb ik het een soort porseleinen uitstraling gegeven. 

Porselein is kwetsbaar en dat vond ik een goede vergelijking met het menselijk lichaam, dat ook erg kwetsbaar kan aanvoelen in tijden van ziekte. 

Daarnaast deed het mij ook denken aan de beelden van de Griekse klassieke oudheid. Een van de doelen van deze beelden was het beeldhouwen van een goddelijk mens of een menselijke God. ''Het ideale lichaam''. 

Hiermee wil ik dus zeggen dat het perfecte lichaam op veel verschillende manieren eruit kan zien en dus zo een ''moderne'' draai geven aan die gedachten en manier van beeldhouwen. 

 

Elk vrouw heeft een stip/cirkel gekregen. 

Dit staat voor volmaaktheid. Deze vrouwen zijn nog net zulke volmaakte mensen, ook na de borst(en)amputatie, aansluitend dus op bovenstaande alinea. 

 

Ook de kleuren hebben een betekenis:

Zo staat goud voor kracht, positiviteit en overwinning. 

Roze voor vrouwelijkheid en kwetsbaarheid. 

Zwart voor kracht, realiteitszin, de strijd en doorzettingsvermogen.

 

Dat is wat de beelden voor mij uitstralen en het idee erachter. Hoewel het natuurlijk kunst blijft en ieder het op zijn eigen manier kan en mag interpreteren. 

 

De bronzen beelden staan op een granieten, gepolijste sokkel. Deze heb ik op maat laten maken. Niet alleen staan de beelden een stuk steviger, maar daarnaast staan ze nu ook echt op een voetstuk. 

 

Het maken van deze beelden heeft geen commerciële insteek. Ik werk niet voor een bedrijf die deze beelden/scans aanbiedt en haal dus geen financiële winst uit dit project. 

Mocht u een soortgelijk beeld, van uzelf, willen laten maken? Dan kunt u contact opnemen met Gravida

Voor mij zelf gaat het om mijzelf creatief kunnen uiten op een betekenisvolle manier. Maar ook geef ik deze vrouwen graag een podium en wil ik de kracht en vrouwelijkheid die ze uitstralen naar buiten brengen. 

Reacties, krantenartikelen en de expositie data kan je hier vinden. 

bottom of page